Kakkujen koristelussa vain mielikuvitus on rajana. On monesti makuasia kuinka kakun koristelee tai ehkä tilaaja on halunnut kakusta erityisen runsasta tai pelkistettyä. Kakun voisi ajatella olevan suurissa juhlissa kuten häissä helposti leikattava ja tämä kannattaa ottaa huomioon myös esim. marsipaanikoristeissa. Kakun ulkonäkö useinmiten ratkaisee ostaako asiakas sen vai ei. Perussäännöistä saa apua kakun koristeluun ja suunnitteluun.

Keveys

koristelun tulee näyttää keveältä!

Keveyteen liittyy värin oikea käyttö, koristeet ja sommittelu.

Harmonia,

Mikä tarkoittaa värien ja sommittelun sopusointua.

Tuoreus

Kakun tulee näyttää tuoreelta ja vasta valmistetulta.

Sommittelun lähtökohtana voidaan pitää sanantaa "yksinkertaisuus on kaunista" On helpompaa katsoa yksinkertaiseen kuvioon perustuvaa sommitelmaa kuin monimutkaista ja hajoavaa esitystä. Lisäksi on hyvä jos sommittelusta löytyy sen hallitseva osa joka on muita voimakkaampi.

Viiva

Yhden ainoan viivan varaan voi rakennuttaa todella tyylikkäitä sommitelmia. Seuraavassa eräiden viivatyyppien vaikutuksia.

1. Pystysuora viiva

Pystysuoraviiva viiva herättää ylevän ja juhlavan tunteen. Ilmenee esim. kreikkalaisissa pylväsriveissä ja kirkon torneissa.

2. Vaakasuora viiva

ilmentää tyyneyden ja mietiskelyn, rauhan ja levon tunteen. Luonnossa meren ulappa tyynellä ilmalla.

3. Vaaka-ja pystysuora

Vaaka ja pystysuorien suuntien yhdistyessä syntyy voimakas ja huomiota herättävä sointu.

4. Suorakulmainen viiva

Voimaa antava vaikutus. Sen käyttö on vaikeaa, mutta onnistuessaan tulos on näyttävä.

5. Vino viiva

Luo liikettä sen kallistumisen suuntaan

6. Aalto viiva

ilmentää liikettä ja iloa. Vaikeampi saavuttaa juhlan tunnelmaa.

 

Lisää koristelusta tulossa esim. värien käytöstä ja lisää sommittelusta sekä kuvia!

Minä olen aina halunnut kakun koristelussa "taiteellisen vapauden" tehdä eikä nämä ohjeet ole mitenkään rajoittavia kakun koristelussa vaan olla apuna niille joilla koristelu ei automaattisesti luonnistu niin helposti. Ja kenties apuna niille joilla kakku lähtee rönsyilemään liikaakin