Sommittelu

 

kakkujen valmiita malleja on alan kirjoissa, netissä, lehdissä sekä vaikkapa konditorialiikkeissä (stockmanilta ei pääse ennenkuin käy vilkaisemassa leivos ja kakkuvalikoimaa).  Tiettyjä perussommittelumalleja voidaan kakuista löytää ja niistä seuraavaksi.

Epätasapaino

Silloin kun kakun sommittelu painottuu ainoastaan toiselle puolelle. Epätasapaino edellyttää harkintaa sillä "väärin"käytettynä se antaa alastoman ja köyhän vaikutelman.

Toistuva muoto


Toistuvassa muodossa sama kuvio toistuu sommittelussa jolloin sommitelmallinen teho suurenee. Useat ornamentit rakentuvat toistuvan muodon vaikutelmaan.

.


Sommittelun voi tehdä symmetriseksi tai epäsymmetriseksi. Symmetrinen sommittelu antaa kuvan säännönmukaisuudesta. Tällöin koristelussa on huomattava että erilaiset koristeet/kuviot ovat samanlaisia ja oikeassa paikassa

 

Epäsymmetrinen sommitelma on symmetristä vapaampi. Tämä antaa tekijälle taiteellisia vapauksia, mutta samalla taiteellisen vaatimuksen. Mikä tahansa sekasotku ei ole epäsymmetriaa. Epäsymmetriassa on huomioitava myös kakun tasapainoisuus ja siitä seuraavassa enemmän.

Tasapaino

Tasapaino on kakun sommittelun keskeisimpiä seikkoja. ne voidaan jakaa kolmeen osaan: Näkyvä tasapaino, piilotasapaino ja epätasapaino. Mikä näistä valitaan on riippuvainen kakun aiheesta ja tarkoituksesta.Tasapaino liittyy sommittelun abstraktisiin seikkoihin, eikä sillä näin ollen ole suoraa yhteyttä koristeiden kokoon tai muotoon vaan niiden merkittävyyteen. Esimerkiksi tasapaino voi syntyä sommittelun toisessa reunassa olevien suurten säilykehedelmien ja toisessa reunassa olevan pienen nimilaatan kanssa.

Näkyvä tasapaino

Piilotasapaino

yhtä isompaa painotekijää vastaa kaksi tai useampi pienempi painotekijä.

Kontrasti

Kontrasti eli vastakohta on kuvioiden tai sommittelun täydellistä erilaisuutta. Vastakohta ilmenee esim. pitkä - lyhyt, iso - pieni, leveä - kapea jne. väreissä : Musta - valkoinen. Käsitteissä: konservatiivinen - moderni, abstraktinen -  jne.

 

Minulla sommittelutaito ei ole paras vahvuus kakun teossa. Yleensä haluan tehdä kaiken omalla tavallani enkä kovinkaan paljon halua matkia muita joten kaikkea uutta on aina keksittävä. Joillain sommittelu samoin kuin värisilmä onnistuvat luonnostaan ja muiden täytyy hiukan opiskella enemmän. Suosittu koristelu on pritsaukset ruusujen tms. kukkien kera. Se onkin klassinen ja turvallinen koristelutapa kunhan harjoittelee pritsausta ensin. Kun etsin sommittelua kuvaavia kakkukuvia huomasin kuinka helposti lähtee koristelu ns. lapasesta ja koristeet yms. pritsaukset tulee laitettua mihin sattuu..siinäkin on yllättävä ero että minkä kokoiset koristeet kakkuun laittaa. Juuri kun tuntui että "osaa kaiken" sai huomata että opittavaa on tälläkin kakuntekijällä vielä paljon