kiitos Rouva V kannustuksesta ja toivottavasti tämä jotakuta muutakin kiinnostaa;)

Olen työskennellyt kahdessa eri leipomo-konditoriassa.Toisessa olin leipomon puolella sekä konditoriassa.Viimeisimmässä työpaikassa olin kondiittorin työssä ja siitäpä kerron nyt!

Aamu alkaa klo.6.00 kakkutilausten tekemisellä.kakut yleensä pohjataan kylmään edellisenä päivänä.Koristelu tapahtuu aamulla.Monessa konditoriassa on kermakone, jossa tulee nappia painamalla kermaa jolla sitten kakkuja päällystellään.Kakut tehdään valmiiksi, pakataan ja viedään kylmään.Myös omaan myymälään tehdään kakkuja aamulla valmiiksi.Leivoksia pohjataan valmiiksi pakkaseen, josta otetaan aamulla sulamaan ja koristellaan.Aamulla tehdään asiakkaiden tilausten lisäksi muihin omiin kahviloihin/myymälöihin tuotteita, joista on oma tilauslista.Pullakuskit lähtevät kukin tiettyyn aikaan kuskaamaan tuotteita, jolloin ne täytyisivät olla valmiita.Tauon jälkeen aloitetaan kauppoihin menevien tuotteiden tekoa..Kakkuja ja leivoksia täytyy ahkeroida:).

Kun kaupat on saatu valmiiksi voidaan tehdä kakkupohjia,pohjata leivoksia,hyydykekakkuja pakkaseen,sitruunapullia,voileipäkakkuja,gluteenittomia tuotteita,pohjataan kakkuja valmiiksi asiakkaiden tilausten mukaan.Kesällä huima määrä mansikkaleivoksia:)Myös varastosta huolehditaan ja merkitään ylös tilattavia aineita ja tarvikkeita.Työnkuva voidaankin jakaa kahteen osaan:Pohjatyö->kakkupohjat,kakkujen/leivosten pohjaus jne.Koristelu->kakkujen teko valmiiksi tilausten mukaan.Kakkuja pohjataan aina suuri määrä yhtä lajia kerrallaan.Ja yleensä pakastetaan.

 

Koska monia varmasti kiinnostaa tuo koristelupuoli  voin siitä kertoa sen verran, että ruusut on yleensä valmiita..eli marsipaaniruusuja ei itse tehdä.Kylttejä tehdään itse johon laitetaan onnitteluviesti tai esim. 40v.Kädentaitoja vaatii kermanpursotus nopeasti ja siististi, paletin käyttö erityisesti jos kakussa on sileät reunat!Nopeus ja huolellisuus on tässäkin valttia. Silloin tällöin tulee tilauksia jossa on erityistoiveita..esim.marsipaanihahmoja, neliönmallisia kakkuja,lastenkakkuja,hääkakkuja(usein kermakakkuja),levykakkuja.Yleensä tietyt konditoriat tekee marsipaanihahmoja,koska niitä on kallista tehdä.Aikaa ei hintaan nähden voi kulua kauaa.

Kiinnostus tuotteiden kehittelyyn on hyväksi ja on parasta tässä ammatissa.Jos löytää paikan jossa voi tuoda omia ideoita esille,kannattaa pitää siitä kiinni.Se antaa vaihtelua ja mieli pysyy virkeänä:)!Tämä oli minun kuvaukseni alalta.Eroja varmasti on leipomoiden välillä!Itselläni oli suurtalouskokki pohja kouluun mennessä.Jo silloin haaveilin omasta yrityksestä.Tulevaisuus näyttää toteutuuko unelmani:)!

Kommentoida saa ja kysymyksiä esittää..ja muut jo töissä olevat kondikset..mielipiteitä myös!:)Lauralle terkkuja..:)