Blogini alkuvaiheilla kirjoittelin vähän kokemuksieni pohjalta kondiittorin työnkuvaa ja ilokseni se herätti  paljon keskustelua ja kysymyksiä. Nyt sitten seuraa jatkoa edelleen yhtä hyvällä suomenkielellä (ja(kieliopilla)  Kokemusta työelämästä on tullut paljon lisää tuon kirjoituksen jälkeen. Koulussakin on käyty..josko olisin hieman viisastunut

Kondiittorina/ leipuri-kondiittorina voi työskennellä erikokoisissa leipomoissa, kahvila-konditorioissa, paistopisteissä, suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä tai pitopalveluyrityksissä. Itselläni on kokemusta leipomoista sekä suurtalousalasta. Työ eroaa hyvin paljon eri paikoista kunkin yrityksen tuotannon/palvelun mukaan. Leipomoissa työ on usein vuorotyötä joskin olen työskennellyt myös paikassa jossa oli suurinpiirtein aina sama työaika. Suurtalousalalla työ alkoi yleensä 6.00-7.00. Ruokaleipää, sämpylöitä, kakkuja ja tilaustöitä monipuolisesti. kakkujen taiteilua vähemmän ja enemmän monipuolisesti kaikkea.

Leipomossa työtehtävät vaihtelevat yrityksestä riippuen paljon. Jossain työpaikassa voi tehtävänäsi olla pelkästään kakkupohjien tekoa. Taikinoita tehdään kylmään valmiiksi, valmistetaan erilaisia massoja, kreemejä, pohjataan kakkuja, pursotellaan pikkuleipiä, marenkeja, keitellään sokerivesiä..kaikkia alustavia töitä suuressa leipomossa. Yhä useammin leipomoissa on tarvetta pomadointiin ja muuhun tuotteiden koristelemiseen. Nämä työt kun sujuvat kondiittorilta helposti. On myös mahdollista että työhön kuuluu pääasiassa kakkujen ja leivosten tekoa.  Tämä vaatii luovuutta ja kädentaitoa. Alalla täytyy pystyä joustamaan työajoissa ja sesongin mukaan. Joustamisella tarkoitan lähinnä sitä kun vaikkapa äitienpäivänä joutuu yleensä tekemään hieman pidempää päivää. Työ on ehdottomasti hyvää fyysistä kuntoa vaativaa. Useinkaan työtä ei tee yksin joten yhteistyökykyä olisi hyvä omata. Tätä tukee hyvä ilmapiiri työpaikalla ja tuotannon sujuvuus.

Kun miettii hakeutumista leipomoalalle kannattaa ottaa selville sen oman paikkakunnan työmahdollisuudet. Onko valmis muuttamaan työn perässä? Leipomoalan työtilanne ei ole kovinkaan hyvä ja kuten tällä hetkellä jokaisessa työpaikassa ei ylimääräisiä työntekijöitä juuri ole. Suuri osa yrityksistä on pieniä perheyrityksiä. Niinkuin muillakin aloilla myös leipomoalalla tasaisin väliajoin tapahtuva itsensä kouluttaminen on hyväksi. Osaamista päivitetään ja saadaan uutta motivaatiota työhön. Yleensä työnantajat arvostavat kouluttautumista. Koulu on paikka joka on minulle antanut aina todella paljon. Työssä on usein kiire joten koulussa voi toteuttaa itseään ja oppia lisää. Kuten olen monesti huomannut on ala täälä Suomessa aika kaukana esim. Ranskaan verrattuna. Vaikka leipää ja pullaa on leivottu suomessa varmasti aikojen alusta asti. Konditoria-ala kuitenkin kehittyy ja erityisesti amerikkalaistyyppiset fantasia ja kerroskakut ovat tulleet jäädäkseen. Tämä vaatii myös enemmän kondiittorilta kun asiakkaat haluavat tämäntyyppisiä kakkuja.

Alaa pääsee opiskelemaan ammattikouluissa ja lisäkoulutusta tarjotaan aika hyvin myös. Suunnittelin jo perustutkintoa opiskellessani, että vielä joskus kondiittorin ammattitutkinnon suoritan. Nyt näyttö on pian edessä..  Tähän on tarjonnut hyvän valmistavan koulutuksen Porin Ammattiopisto.

Kysymyksiä, kommentteja saa esittää